Auto's

Rijden in de Ariel Atom 3.5 & Subaru Impreza & Lotus Exige

IMG_0550.jpg

"I have never ever driven anything that accelerates so fast!" Jeremy Clarkson, Top Gear

Om de zoveel tijd komt er iets langs dat de manier waarop we denken verandert. De Ariel Atom is zo'n product. Geen deuren, geen dak, geen scherm. Geen compromis. Deze wagen is echt uniek.

Vorm volgt functie en design met een doel. Raceauto engineering. Kwaliteit componenten. De Atom overklast elke auto in zijn vakgebied. In prestaties overtreft het vrijwel elk voertuig. Serieuze motorsport of ultiem plezier, de Atom levert het.

"No roof. No doors. No windscreen. No carpet. No heater. No stereo. But... it is an awful lot of fun!" Vicki Butler-Henderson

Het is niet de type-aanduiding ‘Impreza’ die er toe doet. Het is juist de toevoeging – de kleine lettertjes – die bepaalt dat dit géén dertien-in-een-dozijn-middenklasser is. STi. Een echte mean machine.

Omdat bijna elke Impreza die je ziet rijden, al zo’n ongehoord snelle versie is, moesten er wel de nodige accenten op de STi-versie worden gezet: de lichtmetalen velgen zijn goudkleurig, de Brembo-remklauwen ook. Er werd een weinig bescheiden spoiler op de achterklep geplempt en de luchtinlaat op de motorkap werd wat opgerekt.

Voordat we hem ongenadig de sporen geven, gooien we eerst nog die motorkap open. De bouwwijze van de tweeliter viercilinder is trouwens ook tamelijk bijzonder: het is ’n boxermotor. De turbomotor heeft in standaarduitvoering al 218 pk, maar voor de STi werden inlaatkanalen, turbocompressor en luchtinlaat vergroot. En zo nam ’t vermogen toe tot 365 pk en daarmee is de STi een onbetwiste pk-koning.

IMG_0559.jpg
Lotus_auto.JPG

Paul Barrois rijdt met een speciaal geprepareerde Lotus Exige Cup 250. De auto is uitgerust met een compressor die het vermogen naar ruim 250 pk brengt. In combinatie met een gewicht van circa 930 kg zorgt dit voor een spectaculaire race-ervaring.

Specificaties

  • 250 Horsepower Supercharged 1.8 Liter, Mid-Mounted 4-Cylinder with DOHC and VVTL-I (Variable Valve Timing and Lift Intelligence)
  • Maximum Power: 250 hp @8000 rpm
  • Maximum Torque: 170 lb ft @5500 rpm
  • 0-100 km/h 4.2 sec
  • Top Speed 249 km/h
  • Weight 930 kg